Onthulling.Samen met veel nabestaanden werd op 4 mei voorafgaande aan de dodenherdenking een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de 28 “Strijense” burgerslachtoffers die vielen tengevolge van het oorlogsgeweld op het grondgebied van Strijen. De plaquette vermeld in het brons “gebeiteld” bekende Strijense namen van mensen die je niet hebt gekend. Ze doen je wel wat. Deze mensen krijgen toch een beetje een gezicht. Veel van de nab

estaanden weten in detail te vertellen hoe hun vader, opa, zusje of wat voor relatie dan ook is omgekomen. Mensen vol verhalen. Het beeld van deze 28 “Strijenaren” wordt langzaam ingevuld.
De burgemeester las een gedicht voor geschreven door Mevr. Andeweg, één van de aanwezigen die, later bij de onthulling van de plaquette, zelf ook een gedicht voorlas. Het klinkt misschien vreemd maar na afloop waren veel mensen blij, blij om de altijd blijvende herinnering aan de toren van de Lambertus kerk.
Foto Marc Wijtkamp http://www.strijen.nl/index.php?simaction=content&mediumid=2&pagid=5&stukid=3393Diezelfde avond nog werd de bloemenhulde bij de plaquette aangevuld met eerbetoon en het leggen van kransen bij het oorlogsmonument voor de strijders die vielen in oorlogstijd. Ook het joodse monument aan de Kerstraat werd uiteraard bezocht. Hier werden de joodse oorlogsslachtoffers herdacht. Strijen had in de oorlogsjaren een behoorlijk aantal inwoners van joodse afkomst. Ook van hen ontkwam een aantal niet aan de gruwelijkheden van de bezetter.
Uit de toespraken en gedichten spreekt nog steeds het “Nooit meer” Een boodschap die we moeten blijven herhalen en door moeten geven aan onze kinderen. Fijn was het dan ook om te zien dat onder de velen belangstellenden een groot aantal jeugdigen was.
Een beetje werken of een beetje vrij.Dan vandaag het bevrijdingsfeest. Een dag waarvan ik nog steeds niet weet wat ik er mee moet. Het is een dag van het compromis geworden. Typisch Hollands. Een beetje wel en een beetje niet. Een beetje werken en een beetje vrij. Terwijl een groot aantal overheden vandaag zijn deuren sluit draaien de velen bedrijven, ondanks de crisis, op volle toeren door. Een gekunsteld compromis voor wie?? Om de 5 jaar is er dan een feestdag voor iedereen en is het een Nationale vrije dag. Een kwestie van goed op de kalender letten. Wat mij betreft ieder jaar een nationaal feest waarbij we de vrijheid die we hebben, in de breedste zin van het woord, vieren. Een dag van feestelijkheden en elkaar ontmoeten.