dinsdag 23 juni 2009

Samenwerken

Binnen de Hoeksche Waard zijn we volop bezig om de bestuursstructuur zo transparant en democratisch mogelijk te houden. De rol van de gemeenteraden moet zo goed mogelijk tot uitdrukking komen in de te nemen besluiten. Zij zijn het die de belangrijke besluiten nemen. We hebben te maken met vijf gemeenteraden en één commissie Hoeksche Waard (CHW). Deze commissie kan geen zelfstandige besluiten nemen. De voorstellen die uit de commissie komen, op fysiek en economisch terrein en op het gebeid van recreatie en toerisme dienen dan ook op draagvlak te kunnen rekenen van de vijf raden. Om dat zo goed mogelijk te stoomlijnen is de Adviesraad Hoeksche Waard in het leven geroepen. Alle gemeenteraadsfracties zijn hierin vertegenwoordigd. De adviesraad functioneert als een klankbordgroep, ook zij hebben dus geen beslissingsbevoegdheid.

Discussie onder bestuurders is nu of je doorzettingsmacht moet toekennen aan de CHW en het uitbreiden van de beleidsterrein van de commissie met bijvoorbeeld maatschappelijk zaken.
Langzaam groeit er een model dat recht doet aan de democratische legitimiteit en een gestroomlijnde vlotte besluitvorming. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat bleek vorige week maar weer eens bij het aftreden van een raadslid in de gemeente Binnenmaas. Hij wilde meer doorzettingsmacht en beleidsterreinen onderbrengen bij de CHW. Zijn eiland brede fractie van de PvdA dacht daar, tot op dat moment, anders over.

Hoe dan ook, de Hoeksche Waard is gehouden aan niet vrijblijvende samenwerking. Dat schept dus verplichtingen naar elkaar. Of je dan ook alles samen moet doen, valt te bezien. Elkaar vinden is de kracht van samenwerken. Alleen zo halen we een optimaal resultaat voor ons gebied.

zondag 14 juni 2009

Robin Matena



Waterschap.
Zaterdag stond in het teken van water. Het waterschap en de gemeente hielden opendag bij de zuiveringsinstallatie aan de Sportlaan in Strijen. Deze is gebouwd in samenwerking met ons als gemeente. Door slim te plannen en een goede afstemming hebben we als gemeente zelfs een bergbezinkstation minder aan hoeven te leggen. Zaterdag konden onze inwoners en andere belangstellenden met eigen ogen aanschouwen waar het water blijft als men bijvoorbeeld het toilet doorspoeld of het bad leeg laat lopen. Via het rioleringstelsel komt het uiteindelijke in de zuiveringsinstallatie aan de Sportlaan waar op natuurlijke wijze het water wordt gezuiverd. Trots kon men melden dat deze installatie de beste resultaten haalt binnen het gebied van ons waterschap en landelijk gezien staat hij op de derde plaats. Prachtig dat we op deze manier schoon water terug brengen in de natuur. Dat laatste werd onderstreept door de prima visvangst door de leden van de Strijense hengelsportvereniging die er een onderlinge wedstrijd hield. Als winnaar kon Sjaak Goossens genoteerd worden.

Onder de bezoekers de 87 jarige meneer Zwartbol die 50 jaar lang beheerder is geweest van de zuivering. Ik heb genoten van de verhalen van een nog steeds trotse waterschapsman. Opvallend waren de vele jeugdigen die na een speciale kinderrondleiding door de Strijense brandweer op een andere manier met water in aanrakingen werden gebracht. Uiteraard was dat het nodige spuitwerk waarbij van alles open en om gespoten kon worden. Met het heerlijke weer die dag een uiterst prettige bezigheid. Zo’ n 150 bezoekers weten nu meer over de waterzuivering.








Robin Matena.
‘ s Middags de laatste wedstrijden meegemaakt van het rolstoelhockey toernooi om de Robin Matena Bokaal. Dit jaar werd voor de dertiende keer gestreden als benefiet voor jongens die lijden aan de spierziekte Duchenne. Robin Matena, die aan deze ziekte lijdt, is de zoon van een college van mij, Ad Matena. Het team van Ad had zich geplaatst voor de finale, maar het was jammer dat Ad zelf niet mee kon doen aan deze alles besslissende wedstrijd. Een regelmatig terugkerende hardnekkige blesuren, rolstoelhockeyknie, brak hem op en spelen werd onmogelijk. Dat zal ook de reden zijn geweest dat zijn team uiteindelijk het onderspit heeft moeten delven en tweede werd. Het altijd vrolijke toernooi, waar de prestaties nou niet echt op de eerste plaats staan, werd afgerond met de prijsuitreiking door de altijd goedlachse René van der Gijp. Deze spraakwaterval wist op humoristische wijze de prijzen uit te reiken en een aantal mensen in het zonnetje te zetten. Robin Matena haalde die dag bijna 10.000 euro op voor de goede doelen.











Foto's familie Matena.














donderdag 11 juni 2009

Meerwaarden

Meerwaarden.
Ik schreef al eerder over de opening en ingebruikname van het gebouw de Meerwaarden waarin het openbaar onderwijs, de Peuterspeelzaal en Buitenschoolse Opvang onder één dak zijn samen gegaan.

Onlangs bezocht ik in alle rust, dus zonder alle genodigden en belangstellenden bij zo´n opening, nogmaals deze brede school. Hij was nu echt in gebruik. Door drie dames, de vertegenwoordigers van de Meerwaarden, werd ik bijgepraat. Toevallig was ook de architect aanwezig. Dat kwam mooi uit. De dames waren zeer enthousiast over het gebouw en ook over de onderlinge samenwerking. Het gebouw voldeed aan de eisen en verwachtingen. Het was er heerlijk om te werken. Het zeer moderne gebouw, met zijn vriendelijke kleuren, en gebogen vormgeving ademt ondanks zijn vele gebruikers rust uit. Ik ben blij dat we ruim de tijd hebben genomen om tot een goed gebouw te komen. Toen ik de school uitliep en de deur achter me dicht deed was ik blij en sloot ik het project met een tevreden gevoel af. De komen tijd staan nog een aantal van dit soort ambitieuze projecten op stapel. Ik reken erop dat we ook deze projecten op deze manier kunnen uitvoeren.

zondag 7 juni 2009

Strijensas


Wijkschouw
Vrijdag een hele wandeling door Strijensas gemaakt. De zogenaamde wijkschouw waarbij het college, met een aantal ambtenaren en politie, door het buurtschap loopt om op die manier, liefst tijdens gesprekken met de bewoners, alles eens van dichtbij te bekijken. We werden vooral aangesproken op de onduidelijkheden die er zijn rond de in de komende jaren uit te voeren herstructurering van de wijk met de daarin staande huurwoningen. Begrijpelijk. Als je net een nieuw behangetje of gordijnen wilt aanschaffen wil je wel weten of dat nog de moeite is. In het verleden is toegezegd dat we rond 2009 – 2010 met de huurders in gesprek zouden gaan om samen met hen en woningstichting “ De Maashoek” tot een goede aanpak te komen. Dit gaat ook lukken. Op dit moment wordt door “ De Maashoek” de laatste hand gelegd aan een visiestuk. Binnen enkele weken zit ik dan met vertegenwoordigers van de Maashoek aan tafel om te bespreken of dit de visie is waarmee we naar de bewoners van Strijensas kunnen. Dit zal na de zomervakantie zijn. Ik stel me zo voor dat we het op dezelfde manier doen als bij de herstructurering van de Oranjewijk. Dat is iedereen goed bevallen. Één ding is zeker er moet snel wat gebeuren! Tijdens de rondwandeling constateerde ik dat het openbaar groen op een aantal plaatsen snel opgeknapt moet worden. We moeten het goede voorbeeld geven. Hopelijk dat een aantal bewoners ons voorbeeld dan volgen. Op 22 juni 2009 is in Strijensas de wijkcontactavond.

Onderling Genot.
En vandaag het bericht dat Muziekvereniging Onderling Genot uit Strijensas gisteravond in Numansdorp het Hoeksewaardfestival in de 2e t/m de 5e divisie heeft gewonnen. Met de nieuwe dirigente Moonsook Ryu op de bok pakte O.G. met 80,5 punten de overwinning voor N.L.S. ’s Gravendeel (78,5 pnt) en TAVENU Schenkeldijk (76,5 pnt). Een onverwachte, maar welkome opsteker voor Onderling Genot, wat Strijen op muzikaal gebied ook weer op de kaart zet.


Ruimtelijk plan.
Verder was deze week van belang de vergadering van de commissie Wonen en Werken. De woonvisie werd door de commissie gewaardeerd en vrijgegeven voor de inspraak. Iedereen kan nu op de, in Hoeksche Waards verband opgestelde visie, reageren. De visie geeft aan hoe we in de toekomst om willen gaan met woningbouw. Wat bouwen we waar en voor wie, hoeveel woningen bouwen we en meer van dit soort vragen komen uitgebreid aan de orde en worden van een antwoord voorzien.

Ook het Ruimtelijk plan werd besproken. Hierin spreken de Hoeksche Waardse gemeenten met elkaar af hoe we omgaan met de ruimtelijke kwaliteiten en invulling van de Hoeksche Waard. Onder andere is er in aangegeven hoe we omgaan met het landschap, Landbouw, de woningbouw en bedrijventerreinen. Ook het milieu en de wegenstructuur komen aan de orde. Ongeveer twee jaar is er gesleuteld aan dit plan. Velen overleggen met, inwoners, bedrijfsleven, maatschappelijk middenvelden en andere overheden hebben geleid tot een mooi stuk. Ik ben er trots op. De commissie deelde deze mening.