dinsdag 23 maart 2010

Coalitie VVD, CDA en ChristenUnie

Fractie VVD Strijen
p/a Prins Clausstraat 18
3291 BB Strijen
e-mail w.tilborg@chello.nl



Aan: de fractievoorzitters van de gemeenteraad Strijen.

Strijen 19 maart 2010


Geachte heren.

Bij mijn brief van 10 maart 2010 en in de openbare raadsvergadering van 18 maart 2010 heb ik u geinformeerd over de stand van zaken ten aanzien van de voortgang van de coalitiebesprekingen. Ik heb toen aangegeven dat de conclusie van mijn fractie was om de gesprekken voort te zetten met de fracties van het CDA en de ChristenUnie.

Mede namens de fractie voorzitter van het CDA Dhr. G.M.J. Janssen en de fractievoorzitters van de ChristenUnie Dhr. D. de Fonkert kan ik melden dat de gesprekken tussen de drie fracties hebben geleid tot overeenstemming op hoofdpunten van beleid. Deze overeenstemming is verwoord in een coalitieakkoord. In het coalitieakkoord zijn de beleidsuitgangspunten vastgelegd voor de komende vier jaar. Het coalitieakkoord zal de basis vormen voor een op te stellen collegeprogramma. Het collegeprogramma zal de komende maanden worden opgesteld en vertaald in de gemeentebegroting 2011 en het meerjaren perspectief 2011-2015. Het collegeprogramma krijgt zo een financiële vertaling.

Belangrijke uitgangspunten in het coalitieprogramma zijn.


- Opzetten van integraal jeugd- en (vooral) jongerenbeleid;
- Samen met ondernemers en bewoners uitvoering geven aan de centrumvisie;
- Het opstellen van scenario’s om de op ons afkomende bezuinigingen het
hoofd te bieden;
- Met kracht voorzetten van het huidige woningbouwbeleid;
- Afronden van de aanleg van de Randweg binnen de financiële kaders;
- Invulling geven aan het begrip duurzaamheid op alle beleidsterreinen;
- Binnen de mogelijkheden ruimte scheppen voor de ontwikkelingen in het
buitengebied.


Met u heb ik tijdens de gesprekken geconstateerd dat er raadsbreed op een aantal dossiers grote overeenstemming bestaat. Ik nodig u uit om onderwerpen die u graag in het collegeprogramma opgenomen zou zien worden, te melden. Indien deze niet tegenstrijdig zijn met de uitgangspunten en lijn van het coalitieakkoord geef ik deze ter overweging aan het college om deze op te nemen in het collegeprogramma.

Het coalitieakkoord zal worden aangeboden om geagendeerd te worden voor de raadsvergadering van 30 maart 2010. Namens de coalitiepartijen zal dan ook de voordracht van de wethouders plaatsvinden

De fracties van de VVD, het CDA en de ChristenUnie hopen op een constructieve samenwerking binnen de gemeenteraad.


Een afschrift van deze brief is verzonden aan de pers.


Namens de fractie van de VVD Strijen,

Met vriendelijke groeten,



W.J.L.M. van Tilborg,
Fractievoorzitter.

maandag 8 maart 2010

De grootse partij in Strijen.




Afgelopen woensdag mochten wij als bevolking van Nederland onze stem laten gelden tijdens de vierjaarlijks terugkerende gemeenteraadsverkiezingen. In Strijen resulteerde de stemming in een euforisch gevoel voor onze partij. De VVD is gestegen naar de koppositie. Een prachtige sprong van lijst 3 bij de verkiezingen in 2006 naar lijst 1 in de verkiezingsuitslag 2010. Onze inwoners stemde massaal VVD wat ons als partij een zeer voldaan gevoel heeft gegeven. Tevens is het een teken van waardering voor het beleid dat wij de afgelopen 4 jaar hebben vormgegeven en uitgevoerd. Beleid dat vooruitgang en behoud van lokale identiteit nastreeft. De afgelopen jaren hebben wij door middel van deze kernwaarde onze belofte aan onze kiezers, “Strijen een presterende gemeente” waargemaakt.



Als grootste partij ligt de verantwoordelijkheid om het initiatief te nemen bij het vormen van een nieuw college bij de VVD. De dag na de verkiezingen heb ik dan ook direct afspraken gemaakt met de verschillende gemeenteraadsfracties. Als VVD-fractie hebben wij er voor gekozen in de eerste fase van het coalitievormingsproces een aantal punten te inventariseren bij de verschillende collega fracties. De eerste gesprekken zullen een informatief karakter hebben waarbij een aantal kernzaken besproken zal worden. Te denken valt aan zaken als: advies ten aanzien van college samenstelling, de speerpunten van beleid, eventuele knelpunten en de kijk op de bezuinigingen die vanuit de rijksoverheid doorgevoerd zullen worden aan de gemeenten Wij zijn erg benieuwd hoe onze collega’s over deze zaken denken. Al met al zullen dit intensieve dagen met veel overleg worden.

De verkiezingen betekenen tevens het einde van de huidige gemeenteraadsbezetting. Deze week wordt dinsdagavond afscheid genomen van “de oude raad” en vindt donderdag de installatie van de “nieuwe” raad plaats. Als "oude" wethouders blijven wij in functie, want ook in afwachting van het nieuwe college gaat het werk gewoon door en moet Strijen bestuurd worden.

Een van de taken die “gewoon” doorgaat is het samenwerkingsverband in de vorm van de Commissie Hoeksche Waard (CHW). Aanstaande woensdag staat er een overleg gepland tussen deze commissie en gedeputeerden van de provincie. Onderwerp van overleg is de provinciale structuurvisie. Een visie die zeer van belang is voor met name de ruimtelijke ontwikkeling in de Hoeksche Waard. Hoewel we ons op steeds meer punten kunnen vinden in deze visie blijft er toch nog een aantal onderwerpen over waar we als CHW andere ideeën over hebben. Wat mij betreft is dat bijvoorbeeld de ontwikkelingen van de glastuinbouw in de Hoeksche Waard. Mijn angst is dat de provincie mogelijkheden schept om grootschalige glastuinbouw te ontwikkelen waarbij men nadrukkelijk verplaatsing van bedrijven naar de Hoeksche Waard stimuleert. Een tweede punt is dat we ons als Nationaal Landschap Hoeksche Waard ontwikkelen en solide plannen hebben om te voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag stellen aan een dergelijke belangrijke natuurstreek. Belangrijk bij het tot stand brengen en optimaal uitvoeren van deze plannen is een juiste subsidiestroom vanuit de provincie. Als gemeenten in de Hoeksche Waard stellen wij uiteraard ook kapitaal ter beschikking ter realisering van deze plannen. We moeten dat nog maar eens goed benadrukken bij de provincie. Er is meer dan alleen het Groene Hart.

woensdag 24 februari 2010

Dorpshuis en Randweg

Tussen de dagelijkse werkzaamheden en de gebruikelijke vergaderingen door zijn er deze week momenten geweest waar we stil bij mogen en willen staan. Zo was er dinsdagmiddag een bijeenkomst van verschillende partijen die samen gaan “bouwen” aan een nieuw dorpshuis in de kern van Strijen. Alle aanwezigen hebben de overeenkomst die samen is opgesteld ondertekend.

Namens Hoeksche Waard wonen (de woning coöperatie binnen de Hoekse Waard) was het Koos Oostveen die de overeenkomst zwierig van zijn handtekening voorzag. Een van zijn laatste omdat hij op 1 maart dit jaar stopt als directeur van HW wonen. Namens Laco, de beheerder van sporthal en zwembad Apolo, werd de overeenkomst bekrachtigd door Dhr. Lavrijsen. De komende periode wordt er door de partijen een voorstel opgesteld voor de bouw van een nieuw dorpshuis met daarbij een aantal woningen. De locatie van de geplande nieuwbouw, de kavels waarop het huidige dorpshuis staat, zal het nieuwe complex doen verweven met de sportaccommodaties aldaar. Een ijzersterke combinatie!

Dorpshuis is eigenlijk niet de juiste benaming voor een gebouw met de functies die wij voor ogen hebben. Het wordt een accommodatie die gaat fungeren als een ontmoetingsplaats voor velen, we moeten ons er allemaal thuis voelen. Om deze ambiance te bereiken wordt er de komende periode veel tijd ingepland voor gesprekken met gebruikers en (toekomstige)bezoekers. Samenwerken wordt, zoals zo vaak, het sleutelbegrip in de ontwikkeling van de accommodatie.

Op woensdag 24 februari rijden de eerst bulldozers en vrachtauto’s met grond vanuit het Land van Essche richting Mariapolder. Langzaam worden de contouren van de Randweg zichtbaar in het landschap. Na uitgraven van een cunnuet, het zandlichaam waarop de eigenlijke weg komt te liggen, zal een verharding van granulaat worden aangebracht Het is de eerste zichtbare vorm van de Randweg. Voorlopig zal deze “weg” de bouwlocatie Strienemonde ontsluiten. Dit is de locatie waar binnenkort gestart gaat worden met de bouw van woningen. Ook liggen er zeven vrije kavels waar door particulieren woningbouw gerealiseerd gaat worden Door deze manier van ontsluiten combineren we werk en, misschien nog wel belangrijker, voorkomen we zwaar bouwverkeer door de dorpskern.











Uiteraard neemt de verkiezingskoorts toe. Nog een week te gaan voor we op 3 maart naar de stembus mogen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Als VVD hebben we een helder en sterk programma voor de komende vier jaar. De uitdaging is om in tijden van crisis en bezuinigingen de burgers niet onnodig te belasten met extra lasten. Ook het realiseren van woningen voor onze belangrijkste doelgroepen; jongeren en onze oudere bevolking behoudt zeker haar prioriteit. De bouwprogramma’s zijn de afgelopen raadsperiode ontwikkeld en liggen klaar of zijn inmiddels van start gegaan. Passend woningaanbod in een moderne leefomgeving. De komende raadsperiode is het noodzakelijk daadkrachtig te blijven handelen. Samen moeten we er voor zorgen dat er doorgepakt wordt op dit gebied. We zijn trots op het beleid dat gezamenlijk met woningbouwcoöperatie en ondernemers ontwikkeld is en nu zichtbaar vruchten afwerpt: morgen de eerste paal de grond in voor 13 woningen aan de Dam. In mei de start van de bouw van 18 woning aan de Patrijshof. Rond dezelfde tijd zal ook gestart worden met de bouw van 8 koopappartementen aan de Schenkeldijk. Dit is de koers die Strijen nodig heeft en sterker maakt. Een jaren lang proces wordt hiermee afgerond. Hier hebben we jaren aan gewerkt. Dit moeten we de komende jaren af gaan ronden.

vrijdag 12 februari 2010




Ook aan Strijen gaat het winterse weer niet voorbij. Al weken zijn de medewerkers van de buitendienst dagelijks in de weer met materieel om zout te strooien, sneeuw te schuiven en met een borstelmachine de trottoirs schoon te houden. U begrijpt dat dit werk niet alleen binnen de reguliere werktijden wordt gedaan. Ook ’s avonds, en nog vervelender, ’s nachts trekken zij er op uit om de strijd aan te binden met sneeuw en ijs.

Als er vanuit Rijkswaterstaat de melding komt dat er vorst en/of sneeuw verwacht wordt, gaan we over tot zogenaamd preventief strooien. Dit wordt gedaan met nat zout. Dit werkt op dat moment het beste en belast het milieu het minst. Hierna gaan we over op het strooien met gewoon strooizout. De laatste weken wordt dit gemengd met zand in verband met de beperkte verkrijgbaarheid van het zout. Tot op heden kunnen we voldoende zout betrekken van onze “leverancier” het Waterschap.

Op sommige momenten lijkt het onbegonnen werk. Vooral in de nachtelijke uren is het lastig om het gewenste effect te bereiken. Het uitgestrooide zout dient zich te mengen met de sneeuw en de bevroren laag bovenop het wegdek. Dit kan alleen als er voldoende verkeer overheen gaat. Ook is het vaak zo dat de neerslag die een één uur valt velen uren werk oplevert. De medewerkers kunnen niet overal tegelijk zijn. Mede om deze reden zijn er zogenaamde strooiroutes vastgesteld waarbij de belangrijkste wegen het eerst van een zoutlaagje worden voorzien. Vanaf de doorgaande routes, via de busroutes gaat men langzaam over tot de wijkontsluitingsroutes. Hierna worden de trottoirs in het centrum en rond ouderenwoningen aangepakt. Dit laatste wordt op sommige plaatsen met de hand gedaan.

Na een aantal weken winterweer zijn we langzaam gewend geraakt aan het leven met sneeuw en ijs en worden de verzoeken en meldingen die wij als gemeente binnen krijgen minder. Als gemeente kunnen we niet alle straten en trottoirs na iedere sneeuwbui of bevriezing schoon krijgen. Tevens wordt er door inwoners verschillend gedacht over de neerslag: Het komt voor dat iemand wenst dat een straat in de wijk wordt ontdaan van sneeuw en ijs. Volgens de aanvrager is de desbetreffende plek voor hun deur de gevaarlijkste plaats in de gemeente en zijn er vele “bijna ongelukken” gebeurd en is niemand meer in staat om de woning te verlaten. Er wordt gebeld met de gemeente en als de mogelijkheid er is wordt er een einde gemaakt aan deze situatie. Als de medewerkers vertrokken zijn volgt een telefoontje van een andere bewoner in die straat met de vraag waarom we het winterse tafereel in deze rustige straat zo wreed hebben verstoord, “of de kinderen dan nergens meer mogen spelen in de sneeuw”.

Kortom als gemeente doen we ons uiterste best maar is het lastig inschatten en we kunnen het helaas niet iedereen naar de zin maken. Wij zullen ons als inwoners moeten aanpassen en soms minder ideale situatie moeten accepteren.

Tot nu toe werd ongeveer 120 ton zout uitgestrooid. Ook werd door bewoners 15 ton zout opgehaald bij het gemeentehuis. In verband met de beperkte voorraad zijn we genoodzaakt te stoppen met het ter beschikking stellen hiervan.


zaterdag 30 januari 2010

Centrumvisie





Onder grote belangstelling van met name de Strijense winkeliers bespraken de raadsleden afgelopen dinsdag de visie die het college heeft op het centrum van Strijen. Vele partijen en belanghebbenden zijn de afgelopen anderhalf jaar gehoord. Winkeliers, ondernemers, verenigingen en inwoners bezochten massaal informatieavonden, er werden enquêtes gehouden, passanten onderzoeken gedaan en een Distributie Planologisch Onderzoek uitgevoerd. Alle opmerkingen, adviezen, wensen en ideeën werden verwerkt in de uiteindelijke Centrumvisie. Deze visie geeft de kaders aan waarbinnen het centrum van Strijen zich op de lange termijn kan ontwikkelen en ontplooien. Zo zullen er horeca ontwikkeling plaatsvinden rond de Kaai, woningbouw en maatschappelijke voorzieningen tot stand komen langs de Sportlaan en Oranjestraat, en ook de ontwikkelingsplannen van de Oranje wijk blijven niet onvermeld. Het heeft de voorkeur een vestiging van een supermarkt aan de Oranjestraat te handhaven. Over de grote lijnen van het Centrumplan en de meeste details zijn we het in Strijen eens.

Zoals verwacht ging de discussie over het winkelgebied in de kern van het dorp. Ondermeer de volgende punten werden besproken: blijft de Boompjesstraat een volwaardige winkelstraat en creëren we op de locatie van het voormalig schoolgebouw De Striene de mogelijkheid voor het vestigen van een supermarkt. Met dit laatste punt brachten de raadsleden op tafel waarmee ook het college had geworsteld.

Na veel vragen en antwoorden en een goede discussie was het aan de raad om een besluit te nemen. Er werd hardop gedacht met de intentie om een breed gedragen visie vast te stellen die richting en ruimte geeft aan ons centrum. Een winkelhart en levendige plek waarvan we over 20 jaar nog steeds zeggen dat het een goede keus is geweest in 2010. Een besluit waar ondernemers en winkeliers op aandringen. Zij zijn het die het winkelhart moeten laten kloppen. Zij zijn bereid om hun schouders er onder te zetten en willen investeren. De raad gaf hen in meerderheid deze duidelijkheid en stemde in met de Centrumvisie.

De PvdA kon zich niet vinden in de visie waar het gaat om de invulling van de Boompjesstraat en het ontbreken van de mogelijkheden voor een derde supermarkt, een optie die mede op basis van het DPO onderzoek zeer onverantwoord zou zijn. Dat zij omwille van deze twee punten maar tegen de hele visie stemden verbaasde velen.

Nu de raad de centrumvisie heeft vastgesteld is de opdracht aan het college om met betrokkenen te komen tot uitvoeringsplannen. Een mooier moment kan haast niet nu we in maart beginnen aan een nieuwe raadsperiode.

woensdag 20 januari 2010

Afvallessen

Uit de Telegraaf van 20-01-10. Ik wilde het U niet onthouden.



Verwarring door afvallessen


Van onze Rotterdamse

redactie

STRijEN, woensdag

De gemeente Strijen heeft last gehad van een bijzondere spraakverwarring.
Zogenoemde afvallessen op de basisscholen De Meerwaarde en De Hooistoof
bleken helemaal verkeerd begrepen te zijn.

De gemeente dacht dat de burgemeester en wethouder naar een les over overgewicht en afvallen zouden gaan, maar de zogenoemde afvalles voor leerlingen van twee Strijense basisscholen gaat over heel iets anders, namelijk het scheiden van vuilnis.

In een aankondiging van de gemeente stond te lezen dat Nederland volgens onderzoek dik is en steeds dikker wordt. "Ook veel kinderen zijn te dik en daarom bedachten de scholen de speciale afvallessen. Ook het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Strijen erkent het probleem en heeft zodoende zijn medewerking toegezegd aan de lessen", aldus het bericht. Komende vrijdag zou burgemeester Jac Klijs te gast
zijn bij een afvalles in De Hooistoof. De maandag daarna zou wethouder Wilko van Tilborg op de weegschaal gaan staan bij groep acht van De Meerwaarde.


Stil

Leerkracht Simon Boele van De Meerwaarde viel gistermorgen even stil toen
hij hoorde wat de gemeente dacht dat de afvallessen inhielden.

"Oei, dan hebben ze het toch niet helemaal begrepen", reageert hij. "Nu er ook plastic afval wordt ingezameld geven wij speciale lessen over het scheiden van afval. De kinderen krijgen bezoek van Koos de Vuilnisman en er is aan hen gevraagd om oude kapotte spullen als videospelers van huis mee te nemen. Het is niet zo dat we als klas met zijn allen gaan praten over afvallen. Dat is ook lastig, aangezien lang niet alle kinderen last hebben van overgewicht. In ons gewone lesprogramma is wel aandacht voor gezond
eten." Dezelfde middag nog werd de fout ook ontdekt in het gemeentehuis. De verwarring zou ontstaan zijn door interne miscommunicatie. De burgemeester en de wethouder zijn wel gewoon vrijdag en maandag in de schoolbanken te vinden, want ook afvalscheiding wordt heel belangrijk gevonden.

zondag 17 januari 2010

Dorpshuis

Afgelopen maandag stond er een gezamenlijke vergadering van de advies commissie Maatschappelij-ke zaken en Wonen & Werken op het programma. Op de agenda stond welgeteld één onderwerp: vervanging van het dorpshuis, of zoals we tegenwoordig netjes zeggen een MFA, MultiFunctionele Accommodatie. Als college hadden we een eerste onderzoek laten doen naar de wensen en behoef-ten van gebruikers, beheerders en het huidige dorpshuisbestuur. Aan de hand hiervan kon met ge-bruikmaking van kengetallen een financiële indicatie worden gegeven,ook werd er gekeken naar de architectuur en de achtergrond van het gebouw. Het is niet zomaar een gebouw. Ten eerste is het een geschenk van de Zweedse bevolking na de Watersnoodramp die ons land trof in 1953. Maar ook de architectuur is kenmerkend voor zijn tijd. Daar Daar stap je niet zo maar over heen. Ik ben er mede om deze feiten voorstander van om advies te vragen aan deskundigen op het gebied van cultureel erf-goed. Het opnemen van kenmerken van de huidige architectuur en een herinnering aan de Zweedse schenking aan de bevolking van Strijen in het nieuw te bouwen MFA is een interessante optie om over na te denken. Feit blijft wel dat het gebouw verouderd en gedateerd is. In de loop der jaren zijn er de nodige aanpassingen aan het gebouw gedaan. Zelfs een uitbreiding vond plaats. Op enig moment is de rek er uit. De gebruikers zijn duidelijk in hun ordeel als ze zeggen dat het tijd wordt voor een nieuw gebouw.

Ook deden de commissieleden suggesties met betrekking tot beheer en functionaliteit van het ge-bouw. Suggesties om een politiepost en een kleine filmzaal op te nemen in het verder uit te voeren onderzoek neem ik graag mee.
De samenwerking die we zoeken met HW-wonen, de woningbouwcoöperatie waarin sinds 1 januari 2010 De Maashoek in is opgegaan, en Laco exploitant van zwembad en sporthal stemde tot tevre-denheid.
Bij een enkeling heerst twijfel. Men vroeg zich af of er wel behoefte is aan een grote zaal en of de huidige activiteiten niet zijn onder te brengen in het bestaande gebouw, waarbij aangegeven wordt dat er wel verbouwd dient te worden.

Tijdens de eerst komende raadsvergadering verwacht ik dat de raad instemt met de kaders waarbin-nen we de volgende stappen zetten. Met deze instemming is het mogelijk om de komende maanden het plan goed uit te werken zodat na de zomervakantie 2010 de raad een definitief besluit kan nemen. Wat mij betreft een gezellig en functioneel Dorpshuis waar we graag naar toegaan en samenkomen. Een Dorpshuis dat betaalbaar is voor haar gebruikers. Een thuisbasis voor velen verenigingen die zo belangrijk zijn voor onze samenleving.





vrijdag 1 januari 2010